۲۸۴۹
۰
۱۳۸۵/۳/۳۰
بلغة المرام في الرحلة الي بيت الله الحرام

بلغة المرام في الرحلة الي بيت الله الحرام

پدیدآور: يحيي بن مطهر بن اسماعيل (م 1286ق)

معرفی کتاب

 

 

 

کتاب حاضر يک سفرنامه از يک عالم يمني است که در سال 1286 ق (1852) درگذشته است. نام وي يحيي بن مطهر بن اسماعيل است و متأسفانه با همه نفاستي که اين چاپ و جلد آن دارد تاريخ درگذشت وي را روي جلد 817 هجري (1618 ميلادي) ثبت کرده که قطعا اشتباه است.

وي فاصله صنعا تا مکه را با کشتي آمده و تلاش کرده است تا افزون وصف آنچه در دريا و خشکي ديده، به مباحث علمي و مسائل حج و شرح حال علما و بسياري از نکات فقهي و تاريخي ديگر هم بپردازد. وصف وي از دو شهر مکه و مدينه در اواخر قرن سيزدهم هجري که عصر دوم عثماني و در واقع قرن آخر دولت آنان است، بسيار مبسوط است. اين زمان دولت عثماني دستگاه عريض و طويلي در حرمين داشت و تسلطش بر اين دو شهر بسيار بسيار بيش از گذشته بود. وي در باره کارگزاران عثماني هم در اين دو شهر اطلاعاتي به دست داده و ازخدمات آنان ياد مي کند. از برخي از موارد کتاب بر مي آيد که وي سفرنامه عبدري را که مربوط به قرن هشتم هجري است در اختيار داشته و مطالبي از آن نقل کرده است. شرحي در باره انواع کشتي ها (29 – 34)، در باره صيد بحري و انواع آن و برخي از احکام فقهي (51 – 45) چندين نقشه ساده از نقاط مختلف در مکه و مدينه به خصوص حرم مکي (46، 47، 60، 61، 65، 66) ، شرح مقامات اربعه و اين که عباسيان آن بدعت را ايجاد کرده اند (68)، اطلاعاتي در باره حجاج عجم و اين که آنان صحابه را سب مي کنند (79) و اين که ادعا شده است که در دوران يکي از ائمه زيدي يمن هم به نام مولانا المهدي العباس بن حسين (1131 – 1189) در صنعا هم همين طور بوده است (79) ياد از محمل مصري، وصف مکه و عرفات و ديگر مشاعر مقدسه، بحث از توتون، قهوه و بردقال! (103) و پس از بازگشت از حج رفتن به زيارت پيامبر (ص) و مسائلي که در زيارت مطرح است (132 به بعد) نقشه ابتدايي از حرم نبوي (141)، شرحي در باره اهل مدينه و علماي برجسته آن در آن وقت (157 – 162) مفاضله مکه و مدينه (179 – 182) محمل شامي (185 – 188) و بازگشت به صنعا (198) به عنوان آخرين بحث. تعداد زيادي شرح حال به ويژه از علماي يمني معاصر وي در اين کتاب درج شده است.

اين سفرنامه هم در زمره دهها سفرنامه اي است که انتشارات السويدي چاپ کرده و به عنوان طرح موسوعة الرحلات از آن ياد کرده است. براي بهترين آنها جائزه اي هم به عنوان جائزه ابن بطوطه گذاشته است.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

حقایق

حقایق

ناشناس

حقایق متنی کهن (شاید قرن پنجم یا ششم) از نویسنده ای ناشناس است. نسخ کتاب در چین بود. هرچند کتاب در ب

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

زیر نظر شورای علمی

دانشنامه یا دایرة المعارف، به کتابی گفته می شود که به ترتیب الفبایی یا موضوعی، درباره ی رشته یا رشته

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر