۲۹۸۷
۰
۱۳۸۴/۴/۱۰

بدون تصویر

الشريعه الي استدراک الذريعه

پدیدآور: سيد محمد طباطبائي بهبهاني

معرفی کتاب

سالهاست که از تاليف بزرگترين موسوعه کتابشناسي شيعه يعني کتاب الذريعه مي گذرد. علامه شيخ آقا بزرگ تهراني با همتي مردانه و بي مانند اين اثر جاودانه را تاليف کرد که در 26 جلد به چاپ رسيد. سه جلد نخست آن در نجف و بقيه مجلدات در ايران توسط فرزندان وي علي نقي و احمد منزوي چاپ شد. مجلد 26 استدراکات بود که استاد سيد احمد حسيني اشکوري آن را چاپ کرد.
طي اين سالها چندين نفر از کتابشناسان آثار شيعه تلاش کرده اند تا آن اثر جاودانه را تکميل کنند. مرحوم سيد عبدالعزيز طباطبائي استاد مسلم کتابشناسي شيعه اين کار را آغاز کرد که يادداشتهاي وي در حال تکميل شدن و چاپ است. استاد ارجمند جناب آقاي حاج سيد محمد علي روضاتي نيز در اين باره سالها تلاش کرده و آنچه از اسامي کتابها در اين سوي و آن سوي ديده در کنار نسخه اي از ذريعه نوشته اند که اميدواريم روزگاري به چاپ برسد.
اکنون براي نخستين بار آقاي طباطبائي بهبهاني کارمند محترم و دانشمند کتابخانه مجلس که سالهاست در خدمت استاد عبدالحسين حائري هستند، مجلدي را تحت عنوان الشريعه به عنوان استدراک بر ذريعه چاپ کرده اند. اين درست است که از آن به عنوان الجزء الاول ياد کرده اند اما به لحاظ ترتيب الفبائي تا حرف يا رفته است. گويا بناي آن دارند که هر مجلدي چنين باشد. به نظر مي رسد محدوده زماني آن در حد همان ذريعه است و کاري به دوره پس از آن ندارند. يعني تنها بحث از استدراک است نه ذيل.
در اين زمينه، که شامل استدراک و ذيل مي شود، کار مستقلي تحت عنوان موسوعه مولفي الاماميه از سوي مجمع الفکر الاسلامي در قم در چندين مجلد انتشار يافته است که کار را بر حسب نام کوچک مولفان مرتب کرده و ذيل نام آنها هر کتابي که از آنان برجاي مانده - خودش يا نامش - فهرست کرده اند. تاريخ نهايي آن سال 1425 هجري است. اين تلاش بسيار مبارک و عالي است و لازم است با عمق و حمايت بيشتري ادامه پيدا کند.
کار مهم ديگر کتابشناسي رايانه اي نسخ خطي موجود در ايران است که مع الاسف از سالها پيش آغاز شد اما هيچ گاه به جايي نرسيد. زماني حضرت آقاي حجت الاسلام و المسلمين مرواريد بناي اين کار را داشت که تاکنون چيزي عرضه نشده است. در وزارت ارشاد آقاي برازش و دوستانشان کاري را شروع کردند که آن هم به جايي نرسيد و دفتر آن گويا بسته شد. طي سالهاي اخير دوست ارجمند آقاي گلباز با همکاري سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد اسلامي کار را در حد تهران به انجام رساند که آن نيز در همان حد متوقف شده است. اميدواريم با حمايت ارشاد اين کار توسعه يابد و دست کم به صورت عمومي در همين حد در اختيار محققان و کاوشگران قرار گيرد.
روشن است که کار کتابشناسي شيعه جداي از کل کار رايانه اي کردن نسخ خطي است اما به هر روي بي ارتباط با يکديگر نيست.
کار آقاي طباطبائي گرچه در حد چند مجلد فهرست نسخ خطي است که طي اين سالها در مجلس يا مرکز مطالعات دفتر تبليغات يا جاي هاي ديگر چاپ شده اما به هر روي قدمي است که برداشته شده است.
براي ايشان و کتابخانه مجلس که طي سالهاي گذشته براي احياي نسخ خطي و بزرگداشت حاميان نسخ خطي تلاش هايي را به انجام رسانده آرزوي موفقيت داريم.
نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر