
سرو رشید؛ یادنامه ی غلامرضا رشید یاسمی
خلاصه
یکی از سنت های نیکویی که در سالیان اخیر گسترش و رواج فرخنده ای داشته، به سامان کردن و تدوین «یادنامه»ها، «جشن نامه»ها و «ارج نامه»هایی به پاس کوشش ها و زحمات و خدمات دانشورانی است که نقد عمر خویش را برای سربلندی و اعتلای علم و دانش و فرهنگ و ادب و تاریخ و...ایران اسلامی بی هیچ چشم داشتی صرف کرده اند. یکی از جمله ی آن دانشمندان و ادیبان پرتوان، غلامرضا رشید یاسمی است که عموم اهل ادب و تاریخ، با نام و آثار و ترجمه ها و اشعار و اندیشه های وی آشنایی دارند. نوشتار حاضر یادنامه ی این استاد ممتاز است.معرفی کتاب
یکی از سنت های نیکویی که در سالیان اخیر گسترش و رواج فرخنده ای داشته، به سامان کردن و تدوین «یادنامه»ها، «جشن نامه»ها و «ارج نامه»هایی به پاس کوشش ها و زحمات و خدمات دانشورانی است که نقد عمر خویش را برای سربلندی و اعتلای علم و دانش و فرهنگ و ادب و تاریخ ... ایران اسلامی بی هیچ چشم داشتی صرف کرده اند. ثمرات کوشش ها و جوشش های این استادان فرزانه را می توان در آیینه ی آثار و کتاب ها و نیز تربیت شاگردانی خلف و دانشمند دید. تهیه ی این گونه یادنامه ها و ارج نامه ها هم بزرگداشت علم و دانش و دانشوران است، و هم به گونه ای قدردانی و حق گزاری به ساحت این فرزانگان سخت کوش، و این کمترین کاری خواهد بود که بر عهده و ذمه ی دوستداران و ارادتمندان و مستفیدان از خرمن فضل و فضیلت آنان است.
یکی از جمله ی آن دانشمندان و ادیبان پر توان، غلامرضا رشید یاسمی (1275- 1330) است، که عموم اهل ادب و تاریخ و... با نام و آثار و ترجمه ها و اشعار و اندیشه های او آشنایند. در این شصت و پنج سالی که از درگذشت این استاد ممتاز دانشگاه می گذرد هنوز یادنامه ای به پاس خدمات علمی و ادبی و فرهنگی او فراهم و تدوین نشده بود. با توجه به این امر، نگارندگان این سطور بر خود بایسته دیدند تا در اندیشه ی تحقق بخشی به این مهم برآیند و با یاری خواستن و درخواست مقالات و یادداشت هایی از جمعی از استادان و پژوهشگران توانمند امر مذکور را محقق سازند.
غلامرضا رشید یاسمی (1330- 1275)، ادیب، محقق، مترجم، مورخ و از شاعران چیره دست معاصر است. وی در «گهواره» از توابع استان کرمانشاه به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در کرمانشاه به پایان برد و برای ادامه ی تحصیلات به تهران روی آورد. او به تشویق و یاری «نظام وفا» به شعر و شاعری پرداخت و پس از پایان تحصیلات، نخست در وزارت فرهنگ و بعد در وزارت دارایی و ... اشتغال ورزید؛ و سپس «جرگه ی دانشوری» را تأسیس کرد که بعد، به همت ملک الشعرای بهار، مبدل به «انجمن دانشکده، شد. یاسمی، در این انجمن، با استادان برجسته ای چون بهار و سعید نفیسی، عباس اقبالی همکاری کرد. مقالات، و اشعار یاسمی در برخی مجلات منتشر می شد. وی با مطالعه ی مستمر بر معلومات خود در زبان فارسی و عربی و فرانسه و انگلیسی افزود. همچنین زبان پهلوی را از هرتسفلد، به خوبی فرا گرفت؛ و با سرمایه ی دانشی که اندوخته بود آثار زیادی در رشته ی تاریخ و ادبیات پدید آورد و بر کتب و دواوین متعدد حاشیه و تعلیقات نوشت.
برخی از عناوین مقالاتی که درباره ی غلامرضا رشید یاسمی در این کتاب آمده است:
رشید یاسمی
چگونه شاعر شدم
شعر رشید یاسمی و رستاخیر ادبی ایران
اشک یاران
در مرگ رشید یاسمی
از یادداشت های یک استاد
کلید معانی
دریچه ای به شعر رشید یاسمی
نگاهی دیگر به داستان مادر سیاوش
«کاغذ در شراب» و «کاغذ دو روی دارد»
میرزا نصیر جهرمی و خاندان او
مفهوم شناسی ریا در میراث صوفیه
پیشنهاداتی در باب برخی از ابیات دیوان مسعود سعد
انعکاس آیین فتوت و جوان مردی در جهانگیرنامه
چند یادداشت درباره ی شعر و زندگی خاقانی
بر کران گزارش های دریاوش گلستان سعدی
جایگاه رشید یاسمی در دوره های آغازین
پربازدید ها بیشتر ...

سومریان در تاریخ بضمیمه تمدن سومری
عزمی سکر - جاک پیرینکتاب حاضر از دو بخش تشکیل شده است: بخش نخست سومریان در تاریخ، تألیف نویسنده لبنانی دکتر عزمی سکر که

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر
محمد پورکياناين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و
دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

عمران نامه: فصلنامه اختصاصی صنعت ساختمان استان قم/ شماره 22 زمستان 1401
نویسندگانعمران نامه فصلنامه اختصاصی صنعت ساختمان استان قم است که به طور تخصصی به مسائل شهرسازی استان قم می پر

مسئله ی علم و علم انسانی در دارالفنون عصر ناصری: پژوهشی در آثار مکتوب شناخته شده ی دارالفنون (از 1267تا 1313ق)
نویسندگاناین کتاب به تاریخ علم ناظر بر انسان در دارالفنون می پردازد، به معنای خاصی از تاریخ علم که در آن شکل
نظری یافت نشد.