۲۵۴۱
۰
۱۳۸۷/۷/۸
بُردة النبی: الدین و السیاسة فی ایران

بُردة النبی: الدین و السیاسة فی ایران

پدیدآور: روی متحده مترجم: رضوان السید

خلاصه

علی هاشمی طلبه ای است که سالها در قم می زیسته و بعد از پیروزی انقلاب عازم خارج از کشور شده و این مطالب را به عنوان خاطرات برای نویسنده بیان کرده است.

معرفی کتاب

این کتاب با عنوان the mantle of the prophet نخستین بار در سال 1985 به زبان انگلیسی منتشر شده است.
اثر مزبور با این که مربوط به ایران است تاکنون به فارسی درنیامده و اکنون توسط رضوان السید نویسنده روشنفکر معروف لبنانی به عربی ترجمه شده و تعلیقاتی هم بر آن افزوده شده است.
این کتاب یک تک نگاری در باره روحانیت و حوزه علمیه قم است و نویسنده پای سخنان یک طلبه فرضی به نام آقای علی هاشمی نوشته و آنچه را که وی بیان کرده با شرح و تفصیل سوژه ای برای شرح وضعیت روحانیت و تاریخ دینداری و انقلاب در دوره اخیر قرار داده است.
گفته شده است که اصل کتاب در مصاحبه با شماری از افراد ایرانی و عراقی فراهم آمده امادر قالب یک خاطرات فرضی ارائه شده است.
عنوان ردای پیامبر یا دین و سیاست در ایران، به همین دلیل به این کتاب داده شده است.
بخش های مختلف کتاب ترکیبی از خاطرات آقای علی هاشمی و دیگران (یا چند نفر به عنوان یک نفر) با شرح و بسطی است که نویسنده بهایی کتاب در باره آن به دست داده است.
رؤی متحده، استاد دانشگاه هاروارد بوده و آثار دیگری از جمله کتابهایی با عنوان درسهایی در باره شریعت اسلامی، جنگهای صلیبی از نگاه اسلامی و بیزنطی، رهبری و امامت در جامعه قدیم اسلامی.
در این کتاب به مناسبت شرح حال شمار زیادی از شخصیت های سیاسی و فکری دوره اخیر ایران درج شده و افکار آنان شرح داده شده که از آن جمله می توان به آل احمد اشاره کرد. (352 – 380). شرح وی در باره مصدق و کاشانی و نهضت ملی هم مفصل است. همین طور در باره مشروطه.
در واقع این کتاب شرح جریان های فکری – سیاسی دینی در دوره اخیر تاریخ ایران یعنی هفتاد سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در قالب خاطره نویسی ترکیبی و فرضی اما طبعا متکی به خاطرات واقعی است. با این حال تأکید اصلی روی قم و ترکیب جامعه روحانی در این شهر است.
بنا به آنچه در کتاب آمده علی هاشمی طلبه ای است که سالها در قم می زیسته و بعد از پیروزی عازم خارج از کشور شده و این مطالب را به عنوان خاطرات برای نویسنده بیان کرده است. وی بر اساس آنچه در این خاطرات آمده همچنین دو سالی را در نجف تحصیل کرده و دوباره به قم بازگشته است. در بازگشت با آیت الله مرعشی ارتباط نزدیکی داشته و در صفحاتی چند از ویژگی ها وی سخن می گوید (310 – 314)
کتاب مدل خاص خود را دارد و همان گونه که گفته شد زندگینامه خود گفت یک طلبه سوژه ای برای بیان شرح احوال و افکار و اندیشه های جاری در طول یک صد سال اخیر شده است.
تلاش شده است تا گوینده واقعی این خاطرات معرفی نشده و به همین دلیل خصوصیاتی برای هاشمی گفته شده است تا کسی نتواند آن را با گوینده واقعی آنها تطبیق کند.
این اثر در غرب به عنوان یک اثر زبده شناخته شده و مورد استفاده بسیاری از علاقه مندان به مسائل ایران بوده است.
نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

حقایق

حقایق

ناشناس

حقایق متنی کهن (شاید قرن پنجم یا ششم) از نویسنده ای ناشناس است. نسخ کتاب در چین بود. هرچند کتاب در ب

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

زیر نظر شورای علمی

دانشنامه یا دایرة المعارف، به کتابی گفته می شود که به ترتیب الفبایی یا موضوعی، درباره ی رشته یا رشته

منابع مشابه بیشتر ...

جنگ زنجان؛ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار

جنگ زنجان؛ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار

پرویز فتح الله پور

مطالعۀ حادثۀ بزرگ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار، تحلیل علل و دلایل شکل گیری  و پیامدهای آن، یکی از

اقتدارگرایی مولانا در گرداب قدرت

اقتدارگرایی مولانا در گرداب قدرت

حمید بیگدلی

نویسندۀ این کتاب کوشیده تا زندگی و منش یکی از بنام ترین عارفان مسلمان، مولانا جلال الدین بلخی (604تا