۲۸۶۳
۰
۱۳۸۷/۶/۵
فرهنگ جامع فلسطین

فرهنگ جامع فلسطین

پدیدآور: مجید صفا تاج

خلاصه

به گفته صفا تاج، چون آن كتاب - دانشنامه فلسطین- فقط تا سال 1982 را در بر می‌گرفته، بر آن شده تا كاری تالیفی در این زمینه به وجود آورد، كه حاصل آن كتاب حاضر شده است.

معرفی کتاب

جلد اول فرهنگ جامع فلسطین در نمایشگاه كتاب منتشر شد و اینك مجموع دوره سه جلدی آن در بازار كتاب منتشر شده است. قبلا از همین مولف كتاب‌های دیگری درباره فلسطین و صهیونیسم چاپ و منتشر شده كه می‌توان از این كتاب ها نام برد: دسیسه‌های شیطانی، سناریوی جنگ نفت: بازنگری نقش صیهونیسم در تحولات خاورمیانه، فلسطین از اشغال تا انتفاضه، دانشنامه فلسطین، ماجرای فلسطین و اسراییل، سلطه پنهانی: سیطره نامرئی صهیونیسم بر سیاست، فرهنگ و افکار ملتها، شبهات تاریخی: سرزمین بدون ملت برای ملتی بدون سرزمین؟!، آزادی اندیشه، ماجرای هولوکاست: بازنگری تاریخی کشتار یهودیان، سناریوی جنگ نفت: بازنگری نقش صهیونیسم در تحولات خاورمیانه، تروریسم صهیونیستی، سیمای صهیونیسم.
از آن جا كه وجود كتاب‌های مرجع درباره فلسطین و رنج تاریخی آن وجود نداشته، همین مولف دانشنامه فلسطین را منتشر می‌كند كه ترجمه كتاب الموسوعه الفلسطینیه بوده ودر 7 جلد چاپ شده است. اما به گفته صفا تاج، چون آن كتاب فقط تا سال 1982 را در بر می‌گرفته، بر آن شده تا كاری تالیفی در این زمینه به وجود آورد، كه حاصل آن كتاب حاضر شده است. این كتاب تمام اطلاعات مربوط به فلسطین را تا سال 2005 در بر می‌گیرد.
مولف در معرفی این كتاب می‌گوید:
در این فرهنگ سه جلدی سعی شده‌ است كلیه موضوعات مرتبط با فلسطین از گذشته دور تا زمان حاضر، شامل: تاریخ، فرهنگ و تمدن. جغرافیای طبیعی، انسانی، تاریخی و سیاسی؛ رویدادها و حوادث؛ شخصیت‌ها، طرح‌ها و ... مورد توجه و بررسی قرار گیرد كه حدود 2500 مدخل موضوعی را در برگرفته است. از این تعداد بیش از 1500 مدخل اصلی و بیش از 800 مدخل ارجاعی (توضیحات آنها در دیگر موضوعات داده‌شده‌است) براساس حروف الفباء تنظیم شده كه خواننده به راحتی می‌تواند مطالب مورد نظر خود را بیابد و مورد استفاده قرار دهد.
این كتاب سه مقدمه دارد. اولین مقدمه آن از سركار خانم زهرا مصطفوی، دختر امام خمینی(ره) است كه چنین شروع كرده است: امروز حقیقت در پس پرده‌های ضخیم زربافت صهیونیسم رسانه ای مجال خودنمایی ندارد و چشم و گوش مردمان جهان هر لحظه آن چنان به نقش و نوای تصویرگران و سرایندگان تحریف گر اسرائیلی آغشته است كه فرصت ندارند پرده‌های پندار را دریده، حقیقت ناب را دریابند.
آری صهیونیسم این فرزندن نامیمون تحریف گران كه تمام تلاش خویش را در تاریخ ادیان به كار بستند تا یهودیت، مسیحیت و اسلام را وارونه سازند، اینك بار دیگر در تغییر چهره واقعیت دست به كار شده و چتر سلطه خود را بر جهان اطلاع رسانی گسترده، فرعون و فرعونیان را موسای كلیم می‌خوانند و نقاب میش بر رخساره گرگ خویش می‌نهند.
مبارزه ملت فلسطین، وارثان راستین انبیای بنی اسرائیل بدون در دست داشتن امكانات دفاعی، و برخورداری از ابزارهای سیاسی،‌ و بی بهره از منابع اقتصادی در برابر صهیونیسم بین المللی كه از انواع سلاح‌های پیشرفته بهره مند بوده، مجامع سیاسی بین المللی را برای رسیدن به اهداف خویش تاسیس كرده و نبض اقتصادی جهان را برای پشتیبانی از جنایات خود به دست گرفته است، مبارزه‌ای تاریخی است كه یادآور قیام پیامبران بزرگ الهی با یارانی اندك و دستانی بی سلاح در برابر جهانی از جهالت‌ها و بی عدالتی‌ها می‌باشد.
فرزند امام (ره) درباره ضرورت تالیف چنین كتابی چنین می‌نویسد:
اگر جوان فلسطینی راه مبارزه را در پرتاب سنگ یافته و جوان مسلمان در تحریم اقتصادی شركت‌های اسرائیلی، به جستجوی خاكریزی برای نبرد می‌گردد، اهل قلم و دانشمندان آزاداندیش نیز با ثبت اسناد تاریخی قیام انتفاضه یا نگارش واقعیات سرزمین شهید پرور فلسطین از ابتدای اشغال آن تا كنون، پنجه در پنجه رسانه‌های جیره خوار و قلم به مزدان صهیونیسم در انداخته‌اند و در فضای بمباران شده مسموم رسانه‌ای، تلاش می‌كنند تا وجدان جهانیان كمی‌از هوای پاك واقعیت استشمام كند، شاید كه فطرت عدالت جوی بشریت روزی به كار آید و معضل فلسطین و فلسطینیان را یكسره حل كند.
مقدمه دوم نیز از مجتبی رحماندوست و مقدمه سوم از مولف آن یعنی مجید صفا تاج است.
مدخل مساجد فلسطین برای نمونه یكی از مدخل‌های جالب این كتاب است. طبق تاریخ ساختن مساجد در فلسطین بلافاصله پس از فتح اسلامی‌در زمان عمر بن خطاب شروع شده كه نشانگر قدمت حضور مسلمانان در این نقطه است. مسجد سرای المنیة نیز در زمان ولید بن عبد الملك دریاچه طبریه ساخته شده و مسجد الابیض در زمان سلیمان بن عبدالملك ساخته شده است. در زمان عباسیان نیز مهدی عباسی مسجدی را در عسقلان بنا كرده، اما امروز اكثر آنها از بین رفته است. مساجد باستانی موجود در فلسطین مربوط به زمان ایوبیان و ممالیك می‌باشد. در دوره عثمانیان نیز ساخت مسجد در فلسطین ادامه یافته كه در نابلس، غزه،‌ عكا و غیره بوده است. در قرن 11 هجری فقط در غزه 70 مسجد وجود داشته است. تعمیر مسجد قدس و گنبد شریف الصخرة نیز در این سال‌ها ادامه داشته است. از 1958 تا زمان اشغال توسط صهیونیست‌ها 1967 این تعمیرات انجام می‌شده است. اما این تعمیرات با هجوم صهیونیست‌ها به فلسطین متوقف شده و پس از آن هتك حرمت مساجد و اماكن مسلمانان در فلسطین شروع می‌شود.
به آتش كشیده شدن مسجد الاقصی در سال 1969 و پس از آن حفر خندق به سوی آن و هجوم صهیونیست‌ها در طول این سال‌ها حوادث دردناكی بوده بر ملت فلسطین. تبدیل مساجد به موزه، كنیسه و یا ویران كردن آنها از جمله كارهای وحشیانه صهیونیست‌ها در این مدت بوده است.
مهم‌ترین مساجد شهرهای فلسطین عبارتند از:
الف – قدس:
36 مسجد در بیت المقدس وجود دارد كه 27 مسجد در شهر قدیمی‌قدس است و از جمله آنها عبارتند از:
1. مسجد عمر
2. مسجد الاقصی
3. مسجد ملك افضل
4. مسجد قلعه
5. مسجد قیمری
6. مسجد خانقاه صلاحیه
7. مسجد شیخ جراح
8. مسجد شیخ لؤلؤ
9. مسجد قلندری
10. مسجد داود پیامبر
11. مسجد طلسم حیات
ب – الخلیل:
1. مسجد ابراهیمی‌الخلیل
2. مسجد چاولی
ج – نابلس
1. مسجد جامع، یا مسجد صلاحی
2. مسجد سبز
3. مسجد نصر
4. مسجد انبیا
5. مسجد حنبلی یا مسجد حنبلی‌ها
6. مسجد بیك (عین سابق)
7. مسجد تینه
8. مسجد ساطون
9. مسجد حاج نمر نابلسی
10. مسجد خضر
11. مسجد مساكین
د – غزه
1. مسجد جامع غزه
2. مسجد سید هاشم
3. مسجد شیخ زكریا
4. مسجد كاتب الولایه
5. مسجد شمعة
6. مسجد شیخ عبد الله ایبكی
7. مسجد علی بن مروان
8. مسجد ابن عثمان
9. مسجد دادگاه بردبكی
ه‍ - رمله
1. مسجد سفید
2. مسجد جامع
و – یافا
1. مسجد جامع یافا
2. مسجد حسن بك
3. مسجد طابیه
4. مسجد شیخ رسلان
5. حسن پاشا
6. مسجد بحر
ز – صفد
1. مسجد ظاهر بیبرس یا مسجد سرخ
2. مسجد جوكنداری یا مسجد جوكندار
3. مسجد یونسی
4. صواوین
5. مسجد شیخ نعمة
6. مسجد امیر فیروز
ح – ناصره
ط – طبریه
1. مسجد جامع
2. مسجد پل
ی – عكا
1. مسجد رمل
2. مسجد جزار
3. مسجد بحر
4. مسجد مجادله
5. مسجد معلق
كتاب فوق در سه جلد و 958+ 942+ 952 صفحه تالیف شده و می‌تواند خلائی را كه تا كنون وجود داشته پر كند.

علیرضا اباذری
نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

حقایق

حقایق

ناشناس

حقایق متنی کهن (شاید قرن پنجم یا ششم) از نویسنده ای ناشناس است. نسخ کتاب در چین بود. هرچند کتاب در ب

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

زیر نظر شورای علمی

دانشنامه یا دایرة المعارف، به کتابی گفته می شود که به ترتیب الفبایی یا موضوعی، درباره ی رشته یا رشته

منابع مشابه بیشتر ...

جنگ زنجان؛ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار

جنگ زنجان؛ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار

پرویز فتح الله پور

مطالعۀ حادثۀ بزرگ جنگ بابیۀ زنجان در دوران قاجار، تحلیل علل و دلایل شکل گیری  و پیامدهای آن، یکی از

اقتدارگرایی مولانا در گرداب قدرت

اقتدارگرایی مولانا در گرداب قدرت

حمید بیگدلی

نویسندۀ این کتاب کوشیده تا زندگی و منش یکی از بنام ترین عارفان مسلمان، مولانا جلال الدین بلخی (604تا