۲۲۹۸
۰
۱۳۸۵/۲/۱۸
حوزه علميه خراسان (جلد اول حوزه علميه مشهد)

حوزه علميه خراسان (جلد اول حوزه علميه مشهد)

پدیدآور: محمود پسنديده

معرفی کتاب

 

 

سخن درباره حوزه هاي علميه کم و بيش گفته شده و هنوز نيز جاي کار هست. در تمدن ديرپاي اسلامي هر از چند گاهي شهر يا ناحيه اي به صورت يک قطب فرهنگي در آمده و سپس رو ب افول نهاده است. مراکز مانند بغداد، دمشق، کوفه، بصره، نيشابور، قرطبه و اصفهان از نمونه هاي بارز آن است. هر کدام از اين مراکز در شکل بخشي تمدن اسلامي نقش مهمي ايفا کرده که در کتاب هاي مختلف راجع به آنها بحث شده است. در هر يک از اين شهرها حوزه هاي علمي قدرتمندي شکل گرفته که پشتوانه اي براي آنها بوده است. اکثر رشته هاي علمي رايج در آن روزگار در اين حوزه ها تدريس مي شده است که تدريس علوم ديني در درجه اول بوده است. با اين وجود در کنار شهرهاي فوق، تدريس قدرتمند علوم ديني بنا به دلايلي در بعضي شهرها بيشتر رايج بوده است. در بين شيعيان مي توان به شهرهايي مانند نجف، قم و مشهد مقدس اشاره کرد.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

اوج و فرود تدريس علوم ديني در هر يک از اين شهرها را نبايد از نظر دور داشت. حوزه علميه مشهد الرضا (عليه السلام) حوزه اي است که در بين حوزه هاي شيعي از لحاظ قدمت در درجه سوم قرار دارد. رد پاي بعضي از علماي شيعه را درعهد صفوي در اين شهر مي توان يافت اما قوام آن به دوران متاخرتري باز مي گردد. کتاب فوق با هدف بازشناسي اين حوزه نگاشته شده که تا کنون جلد اول آن منتشر شده است. اين جلد به مدارس علميه مشهد اختصاص دارد و محمد واعظ زاده خراساني بر آن مقدمه نوشته است.

18 مدرسه تاريخي، 40 مدرسه جديد و 11 مکتب مربوط به زنان در اين جلد مورد مطالعه قرار گرفته است.

فصول پنج گانه کتاب و مطالب آن به شرح زير است:

فصل اول: کليات پژوهشي طرح را مورد بررسي قرار مي دهد و دربردارنده اهداف، ضرورت و دشواري هاي طرح و روش تحقيق و تاليف است.

فصل دوم: کلياتي درباره پيدايش نخستين مدارس علوم اسلامي، موقعيت علمي، فرهنگي خراسان قديم، پيشينه تاريخي شهر مشهد، حوزه علميه مشهد در دوران تيموريان، صفويان، قاجار، پهلوي، جمهوري اسلامي، برنامه هاي آموزشي حوزه، پراکندگي مدارس علميه مشهد و راهکارها را در بر مي گيرد.

فصل سوم: پيشينه تاريخي مدارس حوزه علميه مشهد است که شامل: بررسي و مطالعه 18 مدرسه تاريخي است که متاسفانه بيشتر آنها در گذر زمان از بين رفته اند و بررسي موقعيت ممتاز علمي، فرهنگي و ويژگي هاي معماري، موقوفات، متوليان، تعميرات و استادان برجسته آنها.

فصل چهارم: بررسي و مطالعه 40 مدرسه علميه جديد است که شامل: مطالعه موقعيت فرهنگي، علمي، آموزشي و ويژگي هاي معماري، موقوفات، متوليان، تعميرات و استادان برجسته اين مدارس مي شود.

فصل پنجم: پژوهشي پيرامون مدارس علميه خواهران است که به مکتب معروف هستند ويژگي هاي علمي، فرهنگي و آموزشي خاص اين مدارس را بررسي مي کند.

 

 نوشته عليرضا اباذري

 

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر