۲۸۴۵
۰
۱۳۸۴/۵/۱۶

بدون تصویر

خاطرات آيت الله سيد هاشم رسولي محلاتي

پدیدآور: سيد هاشم رسولي محلاتي مصحح: احمد رشيدي

معرفی کتاب

انتشار خاطرات ياران و نزديکان امام خميني ، کمک شايسته اي به روشن شدن قضايايي مي کند که به پيروزي انقلاب اسلامي منجر شد. اين خاطرات مي تواند دامنه مبارزات اسلامي آن دوران را روشن کرده و در شناخت چهره ها و رفتارها به مورخان اين دوره کمک کند.
در ضمن اين خاطرات به بسياري از جوانان نشان خواهد داد که در پس پرده پيروزي ، چه کساني چه سختي ها و رنجها کشيدند و چه خونها ريخته شد و چه نيروهايي صرف گرديد.
آقاي رسولي محلاتي که به خاطرت تصحيحات و ترجمه هايش شناخته مي شود، به خاطر رفاقت پدرش با امام و مشارکت هر دو در درس آيت الله حاج شيخ عبدالکريم حائري، با امام آشنا مي شود. بعدها به خاطر خط و انشاي زيبايش در داخل بيت امام به پاسخ دادن نامه ها و استفتائات مي پردازد و به همين ترتيب تا آخرين روزهاي حيات امام در بيت ايشان مي ماند و از نزديک با آنچه که در آنجا مي گذرد آشنا مي شود.
گفتني است که ايشان پس از آن هم به ايفاي همان مسووليت در دفتر مقام معظم رهبري ادامه داد.
کارهاي علمي ايشان عمدتا تصحيح و ترجمه و در اين اواخر تاليفات است. اصل شروع اين کار به خاطر تاسيس چاپخانه اي است که پيش از انقلاب ايشان با شماري از دوستانش در قم به راه انداختند و طبعا براي چاپ برخي از متون کهن ايشان به تصحيح و غلط گيري مطبعي پرداخته و به گفته خودشان کم کم وارد عالم تاليف شدند.
خاطرات ايشان شامل نکات خانوادگي و پس از آن شرح برخي از جرياناتي است که به انقلاب اسلامي منجر شد. پدرش از طرف آيت الله بروجردي و به درخواست مردم محله امامزاده قاسم شميران از سالها در اين منطقه مي زيسته و آقاي رسولي هم بعدها در همين ناحيه ساکن شده و به کارهاي ديني و مردمي پرداخته است. طي سالهاي اخير آقاي رسولي عضو هيئت علمي دانشگاه الزهراء نيز شد و به تدريس تاريخ اسلام مي پرداخت.
در ميان خاطرات ايشان از امام، نکات جالبي وجود دارد که از شجاعت و قاطعيت امام نشاني به دست مي دهد. از اين که ابتدا مراجع تقليد همه همراهي مي کردند و کم کم عقب کشيدند و حتي شايع شد که ممکن است دست به اقدامي براي ساکت کردن امام هم بزنند و اين که ايشان گفت: من تا جايي ايستاده ام که آقايان من را تکفير کنند (ص 52).
در جايي از شجاعت شهيد مهدي عراقي سخن مي گويد که شبي هولناک که هيچ کس جرات رفتن و ماندن در خانه امام را نداشت او به خانه امام رفت. امام به او فرموده بودند که برود. اما شهيد عراقي نپذيرفته و گفته بود که من از اين خانه تکان نمي خورم و آن شب را نزد امام مانده بود (ص 54).
يکبار هم مرحوم شريعتمداري که از شدت فشارهاي رژيم پهلوي هول کرده بود نزد امام آمده گفته بود آقا وضعيت خيلي خطرناک است چه کار بايد بکنيم؟ امام فرموده بود: من فکر مي کردم شما خيلي شجاع هستيد من که اهل خمين هستم بايد بترسم، نه شما که اهل تبريز هستيد؟ (ص 55).
در ميان اين خاطرات گاه شوخي هايي طرح مي شود که جالب است. مشهد علي از خادمين امام بود. امام به او سفارش کرد مراقب باشد به همه افرادي که مي آيند چايي بدهد. مشهد علي هم برگشت گفت: آقا شما که نيستيد به همه چاي مي دهيم، اما وقتي شما مي آييد خر تو خر مي شود و ديگر حساب از دست ما مي رود. در اين وقت بود که امام خنديدند (ص 64).
صراحت لهجه امام يکي از ويژگي هايي است که آقاي رسولي روي آن تاکيدمي کند و شواهدي براي آن ذکر مي نمايد. (ص 67).
وي از رفتن امام به ييلاقات قم ياد کرد و اين که ميزبان ايشان دو نفر از بازاريهاي شوخ را آورده بود و اينها آنقد غوغا کرده امام را خنداندند که گاه اشک از چشمان امام جاري مي شد (ص 72).
همان گونه که گذشت آقاي رسولي که آن سالها در بيت امام مشغول بوده توانسته است بخشي از آنچه را که به طور معمول دربيت رخ مي داده و ارتباط هايي که وجود داشته روشن کند. هرچند به نظر مي رسد در اين باره همچنان بايد خاطرات بيشتري منتشر شود.
رويدادهاي نقل شده پس از انتقال امام به ترکيه و سپس عراق در اين کتاب اندک است به دليل آن که جز يک سفر که ايشان به عراق داشته و البته همانجا بخشي از مسائل را نقل کرده مطالب بيشتري نيست و به فصل بعد که حضور ايشان در جماران است منتقل مي شود. (ص 111 به بعد). مقدمات آن اشاره به تحصن علما در دانشگاه تهران و رويدادهاي ديگري است که در سال 57 رخ داد و به پيروزي انقلاب منجر شد.
مع الاسف به جز چهار صفحه تحت عنوان ناگفته هايي از امام در جماران، مطلب ديگري از ده سال حضور ايشان در بيت امام دراينجانيامده است.
علاوه بر متن کتار، در پايان آن چند سند و عکس به چاپ رسيده است.
نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

زبان و اندیشه در جهان اسلام

زبان و اندیشه در جهان اسلام

محمود محمدعلی

اثر پیش رو تلاش شایسته ای در زمینۀ روایت زبان عربی به عنوان زبان تفکر قدیم ماست. روایتی که چون قوام

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر

دیگر آثار نویسنده

درس هايي از تاريخ تحليلي اسلام

درس هايي از تاريخ تحليلي اسلام

سيد هاشم رسولي محلاتي

آثار استاد رسولي محلاتي در زمينه تاريخ اسلام، از جمله آثاري است که طي سالها مورد استفاده عموم علاقمن